آموزش انواع ریشه دار کردن انگور
ریشه دار کردن انگور با روش های مختلف جنسی و غیر جنسی انجام میشود که هرکدام از این دو روش به چندین روش مختلف دیگر تقسیم میشوند.
پیوند درخت انگور باعث افزایش کیفیت و عملکرد محصولات این درخت میشود که باید به نکات ویژه ای دقت و توجه کرد . از جمله روش های غیر جنسی ریشه دار کردن انگور میتوان به قلمه زدن، خوابانیدن و پیوند زدن اشاره کرد که بدون نیاز به خرید نهال انگور هم انجام میشود. و از جمله روش های جنسی ریشه دار کردن انگور میتوان به کاشت دانه و کشت نهال در کنار جوی اشاره کرد. ریشه دار کردن انگور انواع مختلفی دارد که شرایط خاص خود را دارند که در ادامه به انواع روش های غیر جنسی ریشه دار کردن انگور می پردازیم:
قلمه زدن
یکی از مطلوب ترین و ساده ترین روش های ریشه دار کردن انگور قلمه زدن است. در قلمه زدن داشتن تخصص و تجربه بالا، شناخت بهترین فصل و زمان برای قلمه گیری باعث تولید نهال هایی با کیفیت بالا و عملکرد عالی میشود. بهترین زمان برای قلمه زدن انگور پاییز تا اوایل زمستان است، زیرا در این بازه درخت درحال استراحت است و میزان فعالیت درخت کند میشود.
مراحل قلمه زدن:
انتخاب قلمه: قلمه زدن از شاخه های بالغ و سالم که حداقل ۱ سال سن داشته باشند انتخاب میشود. قطر قلمه باید از ۸ تا ۱۲ میلی متر و طول آن از ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر و دارای ۳ تا ۴جوانه باشد.
برش قلمه: قلمه های انتخاب شده باید به درستی برش داده شود و بیش از حد برش داده نشود. قلمه باید به صورت زاویه دار در انتها و صاف در ابتدا برش داده شود. که باعث تشخیص قسمت های بالا و پایین قلمه میشود.
کاشت قلمه: کاشت قلمه در بهار و پس از گرم شدن خاک در دمای ۱۵ درجه سانتی گراد انجام میشود. برای انتخاب محل کاشت قلمه باید در نظر گرفت که در جایی باشد که آبیاری آن در دسترس باشد و یک الی دو جوانه را در خاک قرار میدهند و بقیه جوانه ها بیرون از خاک هستند.
آبیاری و مراقبت: قلمه باید در محیط مرطوب قرار بگیرد و در دمای محیط ۱۵ الی ۲۰ درجه سانتیگراد داشته باشد تا شروع به ریشه زایی کند . کمپوست یا کود دامی را که به خوبی پوسیده شده است به خاک اضافه کنید و محیط کاشت باید روزانه ۸ الی ۱۰ ساعت نور خورشید را دریافت کند.
خوابانیدن
خواباندن شاخه یکی از روش های رایج در ریشه دار کردن انگور به حساب می آید. این روش از اواخر زمستان تا اوایل بهار انجام میشود. خوابانیدن یکی از روش های تکثیر مرسوم برای گیاهانی است که به راحتی ریشه دار میشوند. از مزیت های این روش میتوان به این اشاره کرد که گیاه مادر آب ، مواد غذایی و هورمون های مورد نیاز شاخه را تا زمان ایجاد ریشه مهیا میکند.
عواملی که باعث افزایش موفقیت در روش خوابانیدن میشود:
تغذیه گیاه مادری: به دلیل اینکه شاخه خوابانیده شده به گیاه مادری متصل است، تغذیه و تقویت گیاه مادری باعث افزایش موفقیت در تکثیرمیشود.
دوری از شرایط استرس آور: برای محافظت گیاه مادری از شرایط تنشزا باید رطوبت و دمای هوا و بستر ریشه مناسب بوده و به خوبی از آن مراقبت شود. میزان رطوبت خاک در زمان خوابانیدن ساقه در خاک در ریشهزایی نقش مهمی دارد؛ بهطوریکه میتوان گفت ساقههای خوابانیده شده در خاک خشک ریشهدار نمیشوند.
بهبود ریشه زایی: با اعمالی مثل استفاده از هورمون های ریشه زایی مانند ایندول بوتیریک اسید (IBA) و یا استفاده از پودر یا محلول هورمون در محل زخم باعث افزایش رشد ریشه میشود.
با رعایت این نکات میتوان موفقیت بیشتری را در فرآیند خوابانیدن و ریشه زایی انتظار داشت.
زومکشت سایت معتبر و جامع کشاورزی
مراحل خوابانیدن:
انتخاب شاخه: انتخاب شاخه مناسب یک یا چند شاخه ی سالم و جوان که به راحتی خم میشوند و بدون آلودگی از پایه مادری را انتخاب کرده و با ایجاد شیار در خاک کنار درخت مادری بستری برای کاشت شاخه ایجاد میشود.
خوابانیدن: برای خوابانیدن شاخه را به ویژه از قسمت بند آن در حالی که به گیاه مادر متصل است از محل شیار به خاک خم کردن و روی آن را با خاک می پوشانند. برای جلوگیری از برگشت شاخه به حالت اولیه از وزنهها یا سنگ استفاده میکنند.
ریشه زنی: با گذشت زمان قسمتی از شاخه که در خاک بوده است، ریشه میزند. پس از ریشه زنی قسمتی از شاخه که در خاک بوده است را از گیاه مادر جدا کرده و به محل جدید منتقل میکنند .
تکثیر از طریق بذر
یکی از روش های ریشه دار کردن انگور تکثیر از طریق بذر و یا پیوند زدن است. در این روش یک شاخه یا یک جوانه از درخت انگور را با یک پایه یا تنه از درخت انگور دیگر متصل میشود تا گیاه جدید دیگر تولید شود. از مزایای پیوند زدن انگور میتوان به جوان سازی باغ ، کاهش بیماری ها و افزایش سود اقتصادی اشاره کرد . پیوند انگور از روش های غیرجنسی تکثیر این گیاه است و ویژگی های دو گیاه باهم ترکیب میشوند. پیوند انگور یک روش زمان بر است و نیاز به صبر دارد .
مراحل پیوند زدن:
انتخاب پایه و قلمه: به گیاهی که پیوند روی آن انجام میشود “گیاه پایه” و به گیاهی که روی پایه قرار میگیرد گیاه “پیوندک” یا “قلمه” می گویند. گیاهی که به عنوان گیاه پایه انتخاب میشود باید درخت انگوری باشد که مقاومت خوبی در برابر بیماری ها و آفات داشته باشد و قلمه ای که انتخاب میشومعمولا از بین گیاهانی انتخاب میکنند که خوابند و باید ویژگیهای مد نظر شما را داشته باشد.
پیوند و قلمه پایه: برای پیوند باید برش های مناسب روی پایه و قلمه ایجاد شود و قلمه را در روی پایه قرار میگیرد و سپس با نوار مخصوص یا نخ بسته میشود.
مراقبت: پس از پیوند گیاه به مراقبت نیاز دارد و باید اطمینان حاصل کنید که محل پیوند خیس یا خشک نمیشود و دارای رطوبت مناسب است و در مقابل آفات و بیماریها محافظت میشود. خاکی که برای پیوند زدن انتخاب میشود باید فاقد هرگونه بیماری و آفات باشد و یکی از عوامل مرغوبیت خاک کودهای آلی و معدنی خاک است. از بهترین کودهایی که برای افزایش موفقیت پیوند استفاده میشود عبارتند از:
کود نیتروژن بالا
کود فسفر
کود پتاس
عناصر میکرو
کودهای آلی
تنظیم مقدار PH خاک:
از دیگر موارد مهم در خاک تنظیم میزان PH خاک است که میزان PH مناسب خاک برای رشد انگور بین 5.5 تا 7 است و میتوان برای تنظیم کردن مقدار PH آن از گوگرد و آهک استفاده کرد که گوگرد مقدار PH را کاهش میدهد و آهک مقدار آن را افزایش میدهد .
در حال حاضر ریشه دار کردن درخت انگور یک فکر اقتصادی برای کشاورزان میتوان باشد. چرا که درخت انگور یه درخت پربار و پر برکت است که میتواند سود خوبی را حاصل کند.
انگور گیاهی چوبی و علفی است که در آب و هوای معتدل کشت میشود . در حال حاضر ایران جزو ده کشور تولید کننده برتر انگور در جهان است که با توجه با حاصلخیز بودن اقلیم های ایران و مقاومت بالای این گیاه در برابر گرما و نیاز متوسط این گیاه به آب میتوان کاشت و ریشه دار کردن انگور را یه روش مناسب اقتصادی برای صادرات و تولید محصولات تلقی کرد.
جدول خلاصه مطلب مقاله: ریشه دار کردن انگور
بخش | روشها | توضیحات کلیدی |
---|---|---|
روشهای ریشهدار کردن | جنسی و غیرجنسی | ریشهدار کردن انگور شامل روشهای جنسی (کاشت بذر) و غیرجنسی (قلمه زدن، خوابانیدن و پیوند زدن) است. |
قلمه زدن | انتخاب و کاشت قلمه | انتخاب شاخههای سالم با سن حداقل یک سال و قطر ۸ تا ۱۲ میلیمتر، کاشت در بهار، مراقبت با رطوبت و دمای مناسب. |
خوابانیدن | شاخه خوابانیده | شاخه سالمی از گیاه مادر به خاک خم میشود، با استفاده از خاک و وزنه ثابت میماند، سپس ریشهدار میشود و جدا میگردد. |
پیوند زدن | ترکیب گیاه پایه و پیوندک | انتخاب پایه مقاوم و پیوندک با ویژگیهای دلخواه، ایجاد برش و بستن با نوار، مراقبت ویژه برای جلوگیری از خشکی یا رطوبت زیاد. |
مراقبتهای پیوند | کود و PH خاک | کودهای مناسب شامل نیتروژن، فسفر، پتاس، تنظیم PH خاک با گوگرد و آهک برای رشد بهتر. |
اهمیت اقتصادی | تولید محصول و صادرات | با توجه به مقاومت بالا و نیاز آب کم، انگور محصولی پر سود و صادراتی در ایران محسوب میشود. |
سوالات متداول:
تفاوت روش های جنسی و غیر جنسی در ریشه دار کردن انگور
روش های جنسی شامل کاشت دانه و کشت نهال در کنار جوی است و روش غیر جنسیشامل قلمه زدن و خوابانیدن و پیوند زدن است
بهترین زمان و شرایط برای قلمه زدن
پاییز تا اوایل زمستان. زمانی که درخت درحال استراحت است و عالیت ان کاهش یافته
مراحل خوابانیدن شاخه برای ریشه دار کردن انگور
انتخاب شاخه مناسب، خم کردن شاخه به خاک و پوشاندن خاک، ریشه زنی و جداسازی آن از ریشه مادری
پیوند زدن انگور چه مزایایی دارد
جوان سازی باغ، کاهش بیماری ها، افزایش سود اقتصادی، ترکیب ویژگی های دو گیاه
چه عواملی در کیفیت خاک موثر هستند
کود های نیتروژن، فسفر، پتاس و کود های آلی
دیدگاهتان را بنویسید